Maite Arqué, l'alcaldessa de la gent

L’agrupació del PSC de Badalona i el Consell de Federació del Barcelonès Nord del PSC han escollit a Maite Arqué per tornar a encapçalar la candidatura socialista per les eleccions municipals del proper dia 27 de maig. Igual ha passat en les  agrupacions i en el mateix Consell de Federació amb els meus amics i companys Ferran Vallespinòs a Tiana, Jordi Ràmia a Montgat, Sito Canga a Sant Adrià de Besòs i Bartu Muñoz a Santa Coloma de Gramenet. Aprofito per felicitar-los a tots i expressar la meva satisfacció perquè estic convençut que representen el millor del socialisme del Barcelonès Nord; són els nostres líders indiscutibles i la millor garantia que el PSC continuarà sent la força política hegemònica d’aquest territori.

Vull, però, parlar-vos avui de la meva companya i amiga Maite Arqué, de l’alcaldessa de Badalona, amb la que tinc la sort de treballar des de fa molts anys al servei del projecte socialista i, el que és més important, al servei de la ciutat de Badalona. Maite Arqué és alcaldessa de Badalona des del 1999 i des del primer dia s’ha caracteritzat per tenir clar i impulsar un model de ciutat (la ciutat compacta i equilibrada), així com una manera dialogant i afable de governar.

Maite Arqué quan fou investida Alcaldessa de Badalona, a l'any 1999.
© Pere Jiménez.

Maite ha fet possible que Badalona sigui una ciutat envejada, entre altres coses, perquè és una ciutat on s’hi pot fer de tot: viure, treballar, estudiar, comprar, gaudir de tot tipus de serveis educatius, sanitaris, assistencials i culturals; una ciutat amb una llarga història i un prometedor futur; una ciutat que ha estat capaç d’evitar esdevenir una ciutat dormitori i que ha endegat processos de transformació que li estan permetent renovar el seu teixit urbà, no perdre població i mantenir un dinamisme econòmic i productiu que la situen entre les primeres poblacions de Catalunya.

Amb la Maite s’han fet realitat i es continuant fent realitat projectes que semblaven d’impossible realització. Només la seva clara determinació i ferma voluntat expliquen que avui a les Guixeres hi hagi un polígon industrial de primera magnitud, igual que a Bonavista i igual que la transformació que s’ha produït en el polígon industrial sud. La seva aposta decidida per mantenir sòl industrial a la ciutat ha superat demandes i pressions del mercat immobiliari que volia que l’ajuntament actués d’una altra manera. Això ha fet possible que des de l’any 99 s’hagin generat 335.000 m2 de sostre industrial a la ciutat i més de 60.000 llocs de treball (incloent els del sector serveis i comercial).

De la mateixa manera, només la tenacitat de Maite Arqué explica que avui tinguem a la ciutat equipaments assistencials, com el centre socio-sanitari del Carme, que s’imparteixin estudis universitaris a Can Ruti i ben aviat a la CACI, que la Generalitat hagi accelerat el ritme de construcció dels centres d’atenció primària i les escoles que necessitem; que s’hagi procedit a la remodelació del barri de Sant Roc i s’hagi constituït el consorci Badalona Sud; només la seva perseverança explica que ja s’estigui construint l’hotel de President Companys i estigui en tràmit la llicència del de les Guixeres. O que el projecte de Badalona capital europea del bàsquet estigui tant avançat. Només la seva fermesa i claredat d’idees han fet possible que Ca l’Arnús sigui ja un parc totalment públic a l’abast de tothom.

Ha estat, també, l’alcaldessa que ha fet possible la plena obertura de la ciutat al mar, amb la transformació del front marítim i la construcció del port de Badalona. M’agrada recordar en aquest punt que l’any 99, quan la Maite va arribar a l’alcaldia, l’ única cosa que estava treballada amb garanties de realitzar-se era la operació immobiliària de la iniciativa privada que havia de permetre substituir les antigues i abandonades naus dels carrers Indústria i Eduard Maristany per nous habitatges. Enlloc apareixia la fórmula ni els recursos per la construcció del port de la ciutat ni per la remodelació urbana del barri del Gorg. La primera instrucció que l’alcaldessa ens va donar als responsables d’urbanisme va ser molt clara: havíem de fer possible la construcció del port tant llargament somiat per generacions de badalonins i badalonines. I ho havíem de fer amb dos premisses molt clares: sense que  comportés cap despesa directa del pressupost municipal i garantint el reallotjament en el propi barri de les famílies afectades.

La veritat, ho confesso, és que el primer que vaig pensar va ser que no ens sortiríem, que el repte era tal que fracassaríem. Però la Maite va ser capaç de mantenir-se contundent en la seva idea i de cercar les aliances i l’assessorament necessaris per avançar. Sabedora que el Consell Comarcal del Barcelonès era l’única administració pública amb propietats al sector va treballar amb tots els alcaldes i responsables polítics del Barcelonès fins aconseguir l’acceptació del Consell de participar en la creació d’una societat mixta amb l’Ajuntament a la qual el Consell aportés les seves propietats. L’Ajuntament aportaria uns aprofitaments urbanístics que en aquell moment no només no existien, si no que eren negats  per tots els operadors privats que tenien les propietats del sector. A tall d’exemple, recordo que es negava que l’Ajuntament fos propietari dels carrers i que, en tot cas, l’aportació dels carrers al projecte de reparcel.lació no podia generar cap tipus d’aprofitament en favor de l’Ajuntament. Vaja, un disbarat.

L’alcaldessa, amb la inestimable ajuda de l’Emili Mas i de Juan Felipe Ruiz, va ser incansable en la defensa de l’interès públic i ens va instar en tot moment a mantenir-nos ferms en els nostres arguments. Passat el temps tothom va haver de donar-li la raó i l’Ajuntament va obtenir els aprofitaments urbanístics que li corresponien. Amb aquests aprofitaments, aportats a la societat Marina Badalona, Badalona ha pogut construir la primera fase del seu port i ara inicià la segona. De vegades penso que la ciutat no és prou conscient d’aquesta realitat i de l’enorme mèrit que la ferma determinació de Maite Arqué ha tingut.

De tota manera queda, ni que només sigui per la història, l’evidència dels fets: un port en funcionament, la remodelació del barri del Gorg en marxa,tots els veïns afectats correctament

Issada bandera a l'edifici de capitania del Port
© Pere Jiménez.

reallotjats i la transformació del front marítim de Badalona com una de les operacions de renovació urbana més importants de la Catalunya dels nostres dies. I tot això sense haver destinat ni un sol euro dels pressupostos municipals.

He volgut estendrem una mica en aquest punt perquè em sembla il·lustratiu del caràcter i la personalitat política de Maite Arqué; la ciutat per davant de tot, els interessos generals com a gran prioritat. Imaginació davant dels problemes i pas ferm quan l’horitzó és clar.

I això va acompanyat sempre d’una manera de fer les coses que intenta treure dramatisme als problemes, tot esforçant-se en buscar les solucions i mantenint una actitud de permanent optimisme, acompanyat del caràcter d’una persona que gaudeix dialogant, encara que sigui amb qui no pensa com ella.

Diàleg permanent amb tothom, proximitat a la gent, als barris i a les entitats, aquesta és una altra de les grans virtuts de la Maite. La frase que l’altra dia presidia l’escenari del Museu en l’assemblea de la seva elecció com a candidata li va com anell al dit: és l’alcaldessa de la gent. Una treballadora infatigable que no pot amagar que s’ho passa d’allò més bé parlant amb els seus conciutadans i conciutadanes, que vol conèixer els problemes de ben a prop, que vol estar sempre atenta als detalls i que, al mateix temps, manté la mirada en l’horitzó de la ciutat somiada que, amb ella com alcaldessa, cada dia és més real.

Maite Arqué és la única persona amb capacitat de garantir el progrés de Badalona. Ella entén com ningú la complexitat de la nostra societat i sap que el que té al davant no són problemes sinó reptes que ben afrontats es poden convertir en noves oportunitats per Badalona. Amb el suport de tots els socialistes de Badalona i de tants i tants ciutadans que la coneixen i l’aprecien, la Maite tornarà a ser l’alcaldessa de Badalona. Estic absolutament convençut.

Francesc López Guardiola

 
     
  Portada